Jongste jeugd commissie

Hockey voor de allerkleinsten ‘t Schooltje’ (4 - 6 jaar)

Op zaterdagmorgen van 9:00 tot 10:00 uur biedt HCAS de mogelijkheid om op een speelse manier te hockeyen . Vanaf vier en een half jaar kunnen kinderen deelnemen aan ‘t Schooltje. Deze training is opgezet om vooral lekker te bewegen, en is voorbereidend op het ‘echte’ hockey. Afsluitend nog even gezellig met zijn allen een glaasje ranja drinken in het clubhuis.

Hockey voor de Jongste Jeugd (6 - 10 jaar)

Jongste Jeugdhockey is het hockeyspel voor kinderen vanaf 6 jaar t/m 10 jaar.Met Jongste Jeugdhockey wil HCAS de kinderen op een plezierige, veilige en dynamische manier leren hockeyen. Hierbij houden we rekening met het ontwikkelingsniveau van de kinderen, om ze zo stap voor stap voor te bereiden op het elftalhockey.Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey. Eerst worden er wedstrijdjes van 3 tegen 3 gespeeld (F), daarna 6 tegen 6 (1e jaar E) en 8 tegen 8 (2e jaar E) met aangepaste spelregels.

Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang. De grootte van het speelveld is per categorie aangepast. 3-tallen spelen op een 1/8 veld, 6-tallen op een 1/4 veld en 8-tallen op een 1/2 veld. Bij de 3-tallen speelt men met 4 doeltjes om ervoor te zorgen dat de kinderen breed leren te spelen. Bij de 6- en 8-tallen gaat men over naar 2 doelen ter voorbereiding op het elftalhockey.

Proeflidmaatschap

Door het op het inschrijfformulier "proeflid" in te vullen laat je weten je zoon/dochter te willen aanmelden voor de proeftrainingen. De jongste jeugdcommissie neemt dan contact op wanneer er kan worden deelgenomen aan de trainingen. Dit is meestal de eerstvolgende training na aanmelding. Het is belangrijk om het inschrijfformulier in te vullen, zodat uw kind verzekerd is tijdens de training. De benodigde info voor het deelnemen aan de (proef)trainingen vind je in de proeflidbrief.

Lid worden

Enthousiast geworden na de proeftrainingen? Het proeflidmaatschap omzetten naar definitief lidmaatschap kan door bij "lid worden" het inschrijfformulier volledig in te vullen. De ledenadministratie zet het proeflidmaatschap om naar een vast lidmaatschap. Volwaardige leden mogen meedoen aan de competitie. Nieuwe leden worden dan ook ingedeeld in een team. Er kan een voorkeur opgeven worden voor een team. Als deze voorkeur past binnen de verdere criteria van de teamindelingen (zie verder ‘teamindeling’) zal hier zoveel mogelijk rekening mee worden gehouden. Benodigde info na aanmelding vind je in de welkomstbrief.


 



Uitrusting

Om veilig te kunnen spelen zijn een aantal zaken belangrijk:

 

  • bitje (is verplicht; zonder bitje geen wedstrijd)
  • scheenbeschermers (zijn verplicht; zonder scheenbeschermers geen wedstrijd)
  • hockeyschoenen geschikt voor kunstgras
  • Clubtenue: - donkerblauw rokje/broekje met logo HCAS, oranje sokken met HCAS logo, shirt wordt aangeleverd door de club.
  • hockeystick op de juiste lengte

 

Hoe bepaal je de juiste lengte voor je hockeystick?

Een hockeystick die de juiste lengte heeft zal het spelletje makkelijker maken. Maar hoe lang moet de stick precies zijn?

De juiste lengte van een hockeystick:

De stick moet met de bovenkant in de oksel geplaatst worden. Wanneer de krul dan op gelijke hoogte is met de knieën is het de juiste lengte.

Door de goede lengte van de stick wordt een kind in de juiste hockeyhouding gebracht en zal het hockeyspel een stuk makkelijker worden. Bij de juiste lengte van de hockeystick zal je zien dat een kind over de bal heen naar de rest van het veld kan kijken en dus alleen met zijn ogen hoeft te draaien om meer zicht op de bal te krijgen. Een te lange stick is niet fout! Wel ongemakkelijk. Laat je vooral goed adviseren in een gespecialiseerde winkel.

Teamindeling

Leeftijd

HCAS volgt de wensen en eisen van de hockeybond, de KNHB. Dit houdt in dat er op leeftijd wordt ingedeeld, waarbij de leeftijd van het kind op 1 oktober als peildatum wordt gehanteerd.

Wens van de kinderen

De wens van de kinderen wordt elk jaar gepeild door middel van een enquête. Via deze enquête kan elk kind twee andere kinderen aangeven met wie het in het team wil komen. De praktijk leert dat dit heel vaak mogelijk is. Mocht dit niet het geval zijn dan wordt er contact opgenomen met de ouders om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

De rol van de ouders

De hockeyvereniging draait voornamelijk op vrijwilligers, dit zijn leden en ouders van jeugdleden. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren als coach, (hulp)trainer of teammanager van het team van je kind. Aanvullende info hierover vind je in de coachmap. Laat het de jongstejeugdcommissie weten als er hiervoor interesse bestaat.

Ook de inzet als lid van een commissie of door te helpen bij het organiseren van activiteiten of klusdag wordt enorm gewaardeerd. Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande rollen meld je dan aan via [email protected].

Hockey is een teamsport. Door afwezig te zijn tijdens trainingen of wedstrijden dupeer je teamgenoten. Zorg er dus voor dat uw kind alleen in het uiterste geval een training of wedstrijd moet missen en meldt dit indien mogelijk vooraf. Gelukkig ervaren we in de praktijk dat de kinderen heel graag komen hockeyen en dus niet willen afmelden zonder goede reden. Mocht uw kind toch echt niet kunnen, dan afmelden van een wedstrijd bij de coach. Voor de training kan er worden afgemeld via [email protected].

Wij hebben sportiviteit hoog in het vaandel staan. Ouders en andere supporters laten zich nooit negatief uit over spelbegeleiders, coaches of het getoonde spel. Enthousiast aanmoedigen is natuurlijk altijd goed.